23 Ekim 2009 Cuma

Söz hakkı


Gazetecilik mesleğinin ön kavramlarından birisi, tarafsızlık ve her görüşe söz hakkı vermek. Özellikle baskın seslerin ve görüşlerin olduğu ülkelerde sesi kısık olanların da fikrini beyan etmesini sağlamak. Sistematik olursa propagandaya girer, dolayısıyla bunun ince çizgisini iyi sezmek gerekir.

Dünyanın en açık toplumu ve medyasına sahip İngiltere'de son günlerde ateşli bir tartışması var. BNP Lideri Nick Griffin'in BBC'deki Question Time programına çıkacak olması. Bu akşam, BBC'de yayınlanacak olan prestijli açık oturum programına katılacak Griffin, ülkenin giderek büyüyen neo-nazi siyasi partisi British Nationalist Party'nin lideri. Şimdilik tehdit unsuru gibi görünmese de, 2006'da Barking ve Dagenham'da 12 yerel meclis üyesi seçtiren BNP, Mayıs 2008'de de 5.2 oy alan Richard Barnbrook ile Londra Şehir Meclisi'ne giren ilk aşırı sağcı üye oldu.

Beyaz ırk faşizminin öncüsü Ku Klux Klan ile yakın teması bulunan BNP'nin ivme kazanması, İngiltere toplumunu da harekete geçirdi. Bir sürü eylem yapılarak, Nazilere ekranın kapatılması çağrıları tekrarlanıyor. Ancak bu konuda BBC'nin net bir açıklaması var: Griffin'in konuşmasını engellemek sansür olur. Bu da bizim görevimiz değil. Madem çıkmasını istemiyorlar, o zaman hükümet yasa değişikliği yapsın.

Ülkenin en aykırı sesi, ülkede yasa güvencesi altında. BBC, postayı koyuyor. Siz bize nasıl program yapacağımızı söyleyemezsiniz. (İbrahim Şahin'in, bırakın Tayyip Erdoğan'ı, soyadı aynı Mehmet Ali Şahin'e benzer bir laf söylediğini düşünsenize. Şanlı BBC, şanlı...)

Nick Griffin, bildiğin faşist. Observer'da geçen pazar yayınlanan mükemmel analize göre, idolleri arasında siyahi olmasına karşın sağlam bir faşist olan Louis Farrakhan da var. Hatta gençken Yahudiler'e karşı sözlerinden dolayı Ayetullah Humeyni'yi de desteklemiş. Müslümanlar, Asyalılar, Yahudiler'e karşı çok sert bir söylemi var. Politikalarından başlıcaları şöyle:

- Avrupalı olmayanlarla Britanyalılar'ın entegrasyonuna set çekmek.
- Göçmenleri geri almaları için yabancı ülkelere yardım desteği vermek.
- İş yasalarındaki ırkçılara karşı olan yasaklamaları kaldırmak.
- Her eve bir silah olmasını yasal hale getirmek.
- Afganistan'daki Britanya birliklerini derhal geri çekip, bunu sağlayan politikacıları mahkemeye yollamak.
- 1948 öncesindeki beyaz Britanya toplumunu yeniden oluşturmak için gerekli yasal değişiklikleri yapmak.


Gördüğünüz gibi abi, Nick 'The Adolf' Griffin. Ama söyleyecek sözü var, ve BBC'de konuşacak. Kimse de karışamaz. Bizdeki versiyonu Bay Osman Pamukoğlu da geçen Habertürk'te konuşmuştu. Bizdeki neo-faşistlerin ekrana çıkması çok daha kolay. İleride miyiz İngiltere'den? O biraz tartışmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder