9 Mayıs 2010 Pazar

Zizekimsi psikopat


Slavoj Zizek, günümüzün en aykırı filozoflarından biri derler. Ben bir tane daha buldum. Manyamış bir Fransız olan Paul Virilio. Kendisine 'Şehir düşünürü' diyen 1932 doğumlu Virilio'nun uzmanlığı hız. Hız abicim, bildiğin hız. Teknoloji ve hız, insan yaşamına nasıl etki ediyor, neleri değiştiriyor bunlar üzerine yıllarını vermiş.

Enformasyon Bombası, Metis'ten 2003'te çıkmış. Werner Heisenberg'in 'Bugün başlamakta olan savaşlar sonunda insanlar için neyin 'gerçek' olacağını kimse bilemez' cümlesiyle açılan kitap, insanı karmakarışık eden inanılmaz iddialı bir felsefeyle dolu. İnternet, modern iletişim teknolojilerinin kullanımı, medyanın alet olduğu politik ve pazarlama göz boyamaları ve geleceğe dair korkutucu medya öngörülerini merak edenlere...

Örnek:
Geçmişte bir araya getiren ve yakınlaştıran şeylerin yerini bugün uzaklaştıran, reddeden, bölen almaktadır. Bu şoku ve geri tepmeyi destekleyen şey hızlanma teknolojileridir. Terörizm ve reklamcılık ise medya şiddetini uzun zamandır kendi doktrinleri haline getirmiştir. Bundan böyle ne kadar HAYIR derseniz deyin, EVET anlaşılacaktır. (Enformasyon Bombası, s.75)

Vay anam vaaay.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder