4 Mayıs 2010 Salı

Komik, absürd ve de saçma...

Modern habercilikte, alttan alta sokuşturmacı dil kullanımına alıştık. Ülke TV'nin hükümetle kıyıdan köşeden bağlantılı haberlerde kullandığı okşamalı dil, bunun net bir örneği. Örnek, onlardan geldi diye kabak cup! diye onların kafaya inmesin. Az veya çok neredeyse tüm TV-gazetelerde var böyle 'inceci' metin ayarları.

Ama bir zamanlar, insan hakkının hak getirdiği günlerdeki haber dili, evlere şenlikten çok daha ziyade; Rio karnavalı!

Milliyet gazetesi, 1960'lar... Film yıldızı Mary Britt'in 'zenci şarkıcı' Sammy Davis ile seviştiği haberi, ayrımcı olmanın çok daha ötesinde, kıskançlık barındırıyor. 'Beyaz kadın bizi eksik mi buldu ki zenciye gitti' metnini, 'zenciyle sevişiyor' başlığının göndermelerinde buluvermek mümkün. Komik, ama aynı zamanda eziklik içgüdüsüyle yazılmış bir haber.

Eskiden zenci bir kadınla evli olan zenci şarkıcı diye aşağıladığı da koca Sammy Davis ha; adam blues'un kitabını yazıp kafalarına fırlatsa, beyin kanamasından ölürler...

23 Eylül 1966 tarihli diğer haber ise facia. 'Homoseksüeller temizleniyor' haberi baştan aşağı inanılmaz. Ama son cümle - ki bilginin doğru olduğunu kabul ediyoruz - akıllara ziyan:

'... İkinci Şube müdürü Vedat Sokollu'nun emriyle makyajı silmiş ve berbere gönderilerek saçları kestirilmiştir'

Ne oldu? Kurtardınız mı homo arkadaşı? Allah sizi davul-zurna etsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder