31 Ocak 2010 Pazar

Medya bağımlılık endeksi


Türk medyası, son yıllarda ne kadar yandaş medya oldu? Cevabı, kesin çizgilerle vermek çok zor olmasa gerek. AKP yandaşı olmadan önce de çeşitli siyasi erklerin 'yandaşı' olduğunu bildiğimiz bu iflah olmaz medyanın, son yıllarda iyiden iyiye dengesiz bir kutuplaşmaya gittiğini, Ergenekon, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları, TSK ile ilgili mevzular hem de açılım haberlerinde medyayı A ve B grubu diye çizgiyle bölebilecek kadar netleştiğini görebiliyoruz.

El değiştirdikten sonra Sabah'taki gözle görülen AKP tarafgirliği, normalde sağ cenahta bir yayın olmasına karşın nispeten demokrat bir çizgisi olan, ancak son iki yılda zıvanadan çıkıp Cumhuriyet'in Fetullahçı versiyonuna dönüşen Zaman'ın saçmalıkları, Hürriyet'in etli-sütlüye karışmayan lay-lay-lom tarzı, Koza Grubu'nun Bugün'ü, kim iktidar olursa onun karısı olan TRT'nin Erdoğan'ın haremine girmesi, medyadaki dengeyi iktidar lehine bozmuş görünüyor. Cumhuriyet'ten Sözcü'ye, Avrasya TV'ye sayısı azalan 'karşı cenah' da - herhalde dengeyi sağlamak için - Allah ne verdiyse saçmalıyorlar bazen o ayrı.

Medya-iktidar ilişkileri, basın özgürlüğü konusunda her yıl bir rapor yayınlayan Freedom House'un 2009 medya özgürlük raporu açıklandı. Ülke bazında basın özgürlüğünün belirleyen kriterlerin değerlendirildiği listede İzlanda, 9 'ceza puanıyla' dünyanın en özgür medyasına sahip ülke olarak çıktı. Listenin ilk 10'u Avrupa ülkelerinden oluşurken, Türkiye 50 ceza puanıyla Arnavutluk, Komor Adaları ve Tanzanya ile 101. sırayı paylaşıyor. Türkiye'den daha özgür olan ülkeler arasında Mozambik, Moğolistan, Botswana, Barbados gibi ülkeler var. Listede İngiltere'nin 27. sırada yer alması bana ilginç geldi. Benim okuduklarıma bakılırsa, kesinlikle daha ileride yukarıda bulunması gerekiyor.

Listedeki 195 ülkenin 70'i özgür, 61'i kısmen özgür, 64'ü ise bağımlı sınıfında bulunuyor. Son sırada 98 ceza puanıyla Kuzey Kore, onun önünde Türkmenistan, Burma, Libya, Eritre ve Küba yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder