15 Ocak 2010 Cuma

İki Malatyalı hakkında...

Papa suikasti suçlusu Mehmet Ali Ağca, 18 Ocak'ta, 'içerdeyken' dumansız hava sahasına dönüşen atmosfere dahil oluyor. 52 yıllık yaşamının yarıdan fazlasını içerde geçiren, doğal olarak bu süre içinde yaşadığı baskıyla Mesih olduğunu dahi ilan eden (daha da vahimi dışarıda müritleri oluşan) bir adama dönüşen tetikçi, artık aramıza karışacak. Kısa sürede yaşama adapte olabilirse, TV'lerde yorumlar yapacak, dergide köşesi olacak, teşkilatta el öptürecek...

Medya, gökte ararken yerde bulduğu 'katilin boynuna atılacak' ve anılarını deşesiye sorular soracak. Kırmızı koltuklarda oturup, yakıcı spot ışığı ve bitmek tükenmek bilmez sorulardan olabildiğince kaçarak, bir yandan da delikanlılığı elden bırakmadan nutuklar verecek.

Şerefsiz bir kurşun kurbanı Hrant Dink, 19 Ocak'ta toprak altındaki üçüncü yılını dolduracak... Ağca'nın tahliyesinden bir gün sonra. Bir çırpıda geçen zamanı hatırlayacağız yine... 'Paris'in göbeğinde çıkıp soykırım yoktur, Kızılay'da çıkıp soykırım vardır diye bağıracağım' diyen bu acılı ses, susturulalı üç yıl oldu. Ona, görmezden gelen devletin 'yarım izniyle' kurşun sıkan Ağca-türevi sanıklar, yine 'akıllı olun, akıllı' tehdidini savurarak mahkemelere gelecek. Malatyalı Hrant'ı toprağa düşüren şerefsiz kurşunu ateşleyen parmak havaya kalkacak; tehdit için sallanacak 'davalı' tarafa... Hrant Dink, 'ruh halinin güvercin ürkekliğine' kurban gittiği ülkesinin pak toprağında yatmaya devam edecek, katillerin zihniyeti de kendisine yeni hedefler üretmeye...

Ağca ve Dink... İkisi de Malatyalı. Hangisi daha vatansever? Hangisi barışçıl? Hangisi mazlum? Hangisi örnek insan? İyi düşünün... Kurtlar vadisinin dibinde şarıldıyan soğuk suyu içmeden bir daha düşünün.

---

KONUYLA BAĞLANTILI BİR ÖNERİ: Uluslararası Hrant Dink Vakfı'nın hazırladığı 2010 Ajandaları satışa çıktı. Ben de bugün Ada Kitabevi'nde gördüm ve aldım. Çok özenli hazırlanmış ve içinde önemli bilgilere yer verilmiş. Türkçe, İngilizce ve Ermenice olan ajandayı bir anı olarak alıp saklamanızı tavsiye ederim. Ayrıntılı bilgi bu linkte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder