10 Ocak 2011 Pazartesi

Biri uzaya, biri mezara...

Sportschau, 4 Haziran 1961'de Alman ARD-2 Televizyonu'nda yayınlandı. Kısa sürede hafta sonlarının vazgeçilmezi oldu. Televizyonculuğa damga vuran haftalık spor programının bir sürü taklidi çıktı. Hafta sonu spor kuşak programlarının öncüsü olarak 50. yayın yılına girdi.

Geçen hafta ARD'de Sportschau'nun 50 yılı isimli bir belgesel yayınlandı. ARD'nin spor editörleri, bu kez Münih 72'den Van Almsick'e, Federal Almanya'nın 1990'daki zaferinden , Steffi Graf'ın Wimbledon birinciliklerine kadar unutulmaz pek çok anı ölümsüzleştirdikleri programın hikayesi için yazdılar metinlerini...

Newsweek, 1933'ten bu yana yayınlanan Amerikan haber dergisi. Tıpkı Sportschau gibi, alanında bir medya markası. Türkçe edisyonu 2008 yılının sonuna doğru yayınlanmaya başladı ve geçen hafta itibariyle tarih oldu. Birleşik olarak çıkan son sayısıyla (114-115), yayın hayatına veda etti. Elimdeki 111 sayısı ile kütüphanemin dergi rafında önemli bir kalınlığa ulaştı. Ama bugün bayiden 116'ncı sayıyı almaya gittiğimde 'Kapattı abi Ciner o dergiyi' ifadesiyle karşılaştım.

'Küçük Baron' Turgay Dayı, medyanın azgın sularında hayvanlar gibi açıldıktan sonra kıyıyı göremeyince 'üzerindeki fazlalıkları' atmaya karar vermiş. Ve en kolay olan yolu seçmiş: Dergiler. Dergi grubunun yarısına kilit vururken, Talimhane'deki teknolojik ve gösterişli binasında işe yarar en önemli yayını bir kalemde çizip atmış. Yiğit yiğit adamlara çuvalla para ödeyip karşılığında koca bir fos olan televizyonu HabertürkAli Poyrazoğlu'larla ballandırırken, Newsweek Türkiye'yi en azından prestijini kurtarmak için dahi açık tutmayı yüreği yetmemiş. Sonuçta ne oldu? 30 tane pırıl pırıl ve dinamik haberci sessizce ayrılıverdi koca binadan.

Geçtiğimiz günlerde 32.Gün'ün 25'inci yayın yılını kutladığı Türk medyasında neden acaba bir marka yok? Yıllar neden çok çabuk yıkıyor azimle dikilen abideleri? Bunun üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin, meslek kuruluşlarının kafa yorması gerekmiyor mu?

Dergi mezarlığına bir yayın daha gömdük. Ses, Hayat, Gırgır, Nokta, Aktüel, Tarih ve Toplum, NTV Mag, Spor & Spor, K Dergi. Onlarcası, yüzlercesi... Şimdi de Newsweek Türkiye. Toprağı bol olsun.

Bir dergi okuru anlar bu acıyı en iyi. Tüm yayıncılık skalasının en özellikli üretimi dergilere gözü gibi bakanlar, gönülden bağlı olanlar... Petrolcü Turgay ne bilsin bu duyguyu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder