26 Mart 2010 Cuma

Seri okuma


Geçen iki ayda aynı kulvarda at koşturan üç kitap okudum. Modernizm ve İslam'ın yeri üzerine farklı bakışlar geliştiren, ağırlıkla 11 Eylül sonrası batıda artan İslamofobi ve gelinen noktada İslam Dünyası'nın yanlışları üzerine ilginç bir okuma oldu.

İlk olarak Fransız tarihçi Marc Ferro'nun İslamın Şoku isimli kitabını bitirdim. Özellikle 18. yüzyıldan itibaren İslam dünyasında başlayan çözülme ve sonrasında gelen şoklar (bölünme, İsrail'in kuruluşu, Pakistan-Afganistan sorunu) üzerine usta yazar genel bir çerçeve oluştururken, günümüzdeki resmi daha net görmemizi sağlıyor.

İkincisi; Bernard Lewis'in klasikleşen kitabı; İslamın Krizi. Ortadoğu ve İslam uzmanı tarihçi Lewis, 11 Eylül sonrasında bir anlamda 'arabulucu' olarak yazdığı bu kitabında Batı ve İslam arasındaki anlaşmazlıkları 20. yüzyılın önemli olayları eşliğinde günümüze kadar getirmiş ve adım adım 2001'in hazırlaşına kendi penceresinden bakmış. Lewis'in İslam modernleşmesinin başarısızlığı ve Vahhabi öğretisinin İslam'a zararları üzerine çarpıcı tespitleri var.

Son kitap ise, Fransa'da yaşayan Tunuslu yazar Abdelwahab Meddeb'den. İslamın 'krizine' ve sorunlarına içeriden bir bakış atan Meddeb'in tespitleri, diğer iki Batılı yazara göre çok daha keskin ve eleştirel. Müslüman düşünürlerin pek inmediği derinliklerde Meddeb, üzerinde düşünülmesi gereken tezler öne sürüyor.

İlgilenenlere üçlü okuma önerilir.

İslam'ın Şoku, Marc Ferro, İthaki Yayınları, 256 sayfa İslam'ın Krizi, Bernard Lewis, Literatür Yayınları, 140 sayfa İslamın hastalığı, Abdelwahab Meddeb, Metis Yayınları, 200 sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder