14 Mart 2010 Pazar

Garcia Usta

Yüzyılın en büyük birkaç romancısı arasında saydığım büyük Kolombiyalı Gabriel Garcia Marquez ustanın bir kitabını daha bitirdim. Türkçede neredeyse yazarla özdeleşleşen (toplam 17 kitabını basmışlar) Can Yayınları'ndan çıkan On İki Gezici Öykü isimli 180 sayfalık kitabından bahsedeyim sizlere.

Bundan 13 yıl önce okuduğum Kırmızı Pazartesi ile tanıştığım bu büyük yazar, ilk Türkçe basımı 1993'te yapılan kitabında bizleri büyülü dünyasına götürüyor. Gerçeküstü gibi görünen, ama hayatın mucizelerinden başka bir şey olmayan birikimleri olağandışı anlatımıyla betimleyen Garcia Usta'yı 7.0 şiddetinde tavsiye ederim. Benim gibi kurgu yazından çok da hazzetmeyen birini bile merakla peşinden sürükleyen bu özel yazar, liselerde mutlaka okutulmalı. Mutlaka.

Kitapta, kendine 'hiçbir zaman deniz sularının altında kalmayacak' mezar satın alan ve yetmişbeşinde bile erkekleri etkileyen fahişe Maria dos Prazeres'in hikayesi ağzınızı açık bırakıyor. Tabii ışıkta yüzdürdükleri sandallarıyla bir faciaya yol açan çocuklar da aynı şekilde.

On İki Gezici Öykü kitabının, İspanyolcanın Türkiye'deki en yetkin ismi olan İnci Kut tarafından çevrildiğini de ekleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder