1 Ocak 2012 Pazar

Bir içim SU

Yılın ilk günü, bu yılın en önemli mevzusu üzerine biriktirdiğim notları düşmek istiyorum. Sudan bir mesele üzerine...

7 milyar insanın yaşadığı, önümüzdeki 30 yıl içinde buna iki milyarın daha ekleneceği dünyada, her birimizin günde 2 ila 4 litre arasında sadece içmek için ihtiyacı olduğu ana maddemiz su, bahsetmeye değer değil mi? Günde en az 14 milyar, yılda 5.1 trilyon litre içme suyuna ihtiyaç duyulan bu ortamda içine girmiş bulunduğumuz 2012'de ciddi bir kuraklık öngörüsü var. Meteoroloji ve iklim bilimciler, 2013'ün ise son 1400 yıl içindeki en sıcak yıl olacağını tahmin ediyor.

Bu durumda bize düşen ne? Su kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmak ve su bilincini artırmak. Su bilinci yerleşmesi için yapılacak her çalışmayı paylaşmak, insanlarla konuşmak, anlatmak, yazmak, eyleme geçmek. Sosyal medyadaki tüm olanakları kullanmak.

Bir yandan da mümkün olduğunca su tasarrufu yapmak. Bu önemli. "Benim yapmamla ne değişir ki?" düşüncesi bizim ülkemizde çok geçerli bir akçe ne yazık ki. Yahu, sen bir yap hele, koru şu suyu, hem az öde, hem huzurlu ol, hem de insanlara örnek ol... Sen yapmadan başkasına nasıl 'Bilader su var ya çoğ önemliymiş' diye nutuk atacaksın?

Su gibi aziz olmadan önce, şunları uygulayalım:
(Psst, Çeko! Sen yapıyor musun len? - Yeminlen.)

Acil olarak alınacak önlemler
1. Banyoda sürekli bir kova bulundurup, suyun ısınmasını beklerken akıttığımızı bu kovaya doldurmak. Bu sayede, boşa akacak suyu, başka şekillerde kullanmak mümkün. Benim klozet hemen yanda mesela, oraya kullanıyorum

2. Klozetlerde az işemeye (gerekmediği sürece) sifon çekmemek. Ya da yanda bulundurduğumuz suyla kokmasını önleyecek sulamayı yapmak. Böylece haznedeki hayvani suyu büyüğe saklamak. (Büyük 75 kuruş tabelası aklıma geldi WC'lerdeki. Ama konuyla alakasız, geçelim.)

3. Diş fırçalarken ve traş olurken suyu kapalı tutmak. Bakmayın siz Arko ve ayarı reklamlardaki beyinsiz heriflere. Kapatın suyu, akmasın boşuna.

4. Atık yağları biriktirmek, musluktan aşağıya şarrr diye akıtmamak. Zira doğada kullanacağımız ve bize dönüşü olan suyu çok ciddi etkilediği için dolaylı bir önlemdir.

Sonraki aşamalarda alınacak önlemler
5. Klozet üreticilerine artık şu hazneleri iki şekilde yapmalarını bir an önce sağlamak. Ota boka 15 litre su gidecekse, ne s.kim yemeye uğraşıyoruz?

6. Arabalarını ve halıları içme suyuyla yıkayanları eşşek malum yerden dönünceye kadar benzetmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder