8 Aralık 2011 Perşembe

Fotoğrafa iyi bakın

Son günlerde okuduğum fotoğraflarla dolu bir anılar kitabı. 19'uncu sayfasından çektim bu kareyi. Bakın, iyi bakın. Anadolu'nun bağrındaki Şebinkarahisar'ın hemen önünde memleketine gelen iki Anadolu insanının resmi bu. Deyin ki, Abdurrahman Amca ile oğlu Mehmet Ali. Deyin ki, Mehmet Dede ile Hikmet Emmi. Deyin ki, Türkiye'nin en büyük sanatçılarından Ara Güler ve babası Dacat Amca.

Anadolu toprağının süzme Türk yurdu olduğunu iddia eden cühelâ takımı iyi baksın bu fotoğrafa. Bin yıldır burada yaşayan Ermenilerin varlığını yok sayan zihniyete tokattır bu. Her yerinden buram buram Anadolu akan bu kare, gerçeği haykırıyor. Bir kısım faşistin korkuyla, siyasetle, kanla, tehditle sindirmeye çalıştığı Ermenilerin köydeki emmimiz olduğunu ispatlıyor.

Bakın. Adını taşıdığım dedemin Trabzon'daki, ya da bir Yörük'ün Antalya kırsalındaki resminden ne farkı var? Hepsi de aynı Anadolu insanı.

---
Resim, Türkiye'deki Ermenilerin yaşamları ve hatıralarıyla ilgili 30 söyleşinin yer aldığı Mayda Saris'in "İzi Kalır Hatıraların" kitabından alınmıştır. Bilgi için: ARAS Yayıncılık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder