15 Nisan 2011 Cuma

Yaku (*)

Tambien La Lluvia. Bugün gördüğüm filmin İspanyolca orijinal adı. Kadın rejisör Iciar Bollain'in yönettiği dokunaklı dram. "Yağmuru bile" isim çevirisiyle festivalde sunulan filmin ismi bana da biraz garip gelmişti. Oysa ki, ne de doğru ve özetleyiciymiş: Tabii ya, yağmuru bile...

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Bolivya'nın tam merkezinde yer alan ve yerli yaşamının merkezindeki kentlerden Cochabamba'daki hükümetin su şebekesini özelleştirmeye karşı çıkması üzerine patlak veren halk direnişinin anlatıldığı film, gerçek ile kurgusal bir öykünün birleşiminden ortaya çıkmış.

Filmde İspanyolların Amerika'ya gelişini anlatan bir hikaye için Cochabamba'ya giden bir film ekibinin, tam da protestoların ortasında kalarak, insanın içini acıtan gelişmelere tanık oluşu anlatılıyor. Her ikisi de genç ve yetenekli birer Hispanik aktör olan Meksikalı Gael Garcia Bernal ile İspanyol Luis Tosar'ın canlandırdığı hırslı film yapımcıları, görkemli ve büyük yerli sahnelerinde yerel halkı da oyuncu olarak kullanırlar. Bu oyuncular arasında, çakmak bakışlarıyla öne çıkan agresif Daniel (muhteşem performansıyla İstanbul Film Festivali'nin de bu film için davet ettiği Bolivyalı Juan Carlos Aduviri), aynı zamanda kentteki su direnişini de örgütleyenlerden biridir. "Yağmuru bile" çok uluslu bir şirkete satan devletine karşı ayaklanan halk, nihayet Nisan 2000'de polis ve askeri püskürtüp, yabancı sermayenin suyu eline geçirmesine engel olur.

Aduviri'nin söylediğine göre, 2000'deki Cochabamba direnişinden sadece üç yıl sonra bu kez gaz için benzer bir "peşkeş" gerçekleşmiş. Halk yine ayaklanmış ve bu kez yabancıların gidişi 87 cana mal olmuş.

Filmin sonunda "Yaşamaya çalışacağız. Tek bildiğimiz şey bu" diyen Daniel'in (Aduviri) film yapımcısı verdiği hediye ise, her iki oyuncunun sahnede olduğu gibi gözlerinizin yaşarmasına sebep oluyor. Kaçınılmaz bir şekilde.

Notum: 10 üzerinden 8.
IMDB Notu: 7.3

Allah'ın ortak yaşam için süslediği doğaya/doğal kaynaklara yönelik sadece paraya tahvil için yapılan tüm acımasızlıkları domuzluk, bunları yapanları şerefsiz pezevenkler olarak ilan etmek istiyorum. İtirazı olan varsa, çıksın alta yazsın... Bu ülkedeki nükleer enerji, orman ve su talanı yapanları da pezevenkler listesinden ayırmıyorum tabii. Onlar da bu dünyanın gaddarlarından değil mi? Uzayda mıyız biz?

---
(*) Yaku: Bolivya yerlilerinin dilinde "su".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder