11 Nisan 2011 Pazartesi

Avrupalı aklı


Dün güzel bir haber geldi Twitter'dan. Hentbolda Antalya Muratpaşa Belediyesi, Avrupa'nın 4 numaralı organizasyonu Çalenç Kupası'nda final öncesi önemli bir avantaj yakaladı. Hollanda'dan Handball Academie'yi deplasmanda 33-32 yenen Muratpaşa, 16 Nisan'da Antalya'daki rövanş sonunda finale adım atarsa, bir Avrupa Kupası'nda bunu başaran ilk Türkiye ekibi olacak.

1980'den bu yana Avrupa kupalarında oynayan Türkiye temsilcileri, daha önce üç kez yarı final görmüş; 1991'de erkekler Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ETİ Bisküvileri, 2008'de Erkekler Çalenç Kupası'nda Beşiktaş, aynı yıl kadınlar Çalenç Kupası'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi rakiplerine yenilerek elenmişti.

Muratpaşa, dört orta seviye yabancı ve çok yetenekli 1990-91 doğumlu kuşağıyla harika bir takım oluşturmuş. Ama benim dikkatimi daha çok Hollanda takımı HandbalAcademie çekti. Adından da anlaşılabileceği gibi bir akademi olan bu ekip, Hollanda Hentbol Federasyonu'nun milli takım için oluşturduğu altyapı oluşumu. Ligdeki takımların 1995-1990 doğumlu oyuncularının bir araya toplandığı, örgün eğitim ve hentbolun birlikte gerçekleştirildiği ilginç bir yapılanma. Hollanda Ligi'nde oynamayan bu ekip, ülkenin Avrupa Kupası kontenjanı kullanılarak Kupa-4'te Portakallar'ı temsil ediyor. Yıl içinde bolca antrenman ve hazırlık turnuvası ile geleceğe hazırlanıyor.

Her yıl akademiye yeni bir kadro seçiliyor ve eski oyuncular "mezun" olup önemli takımlara transfer oluyor. 2006'da başlayan proje kapsamında geride kalan dönemde Bundesliga'ya bir kaç tane akademi hentbolcusu gitti bile...

Bu altyapı hamlesi ülke hentboluna da hemen etkisini gösterdi. Ortalamanın altına hentbol milli takımına sahip Hollanda, 2002'den bu yana dört kez Avrupa, bir kez de Dünya Şampiyonası finallerinde oynadı. Son Avrupa Şampiyonası'nda dev Macaristan'ı devirmeyi başarıp sekizinciliğe ulaştı. Bu başarı, Hollanda hentbolu için daha önce görülmemiş bir işti.

Sadece beş yılda geldikleri nokta ortada. Kafası basan iki adam çıkıp, bir fikir ortaya atmış. Uygulamışlar, başarılı olmuş. Bizde niye yapılmaz böyle işler?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder