15 Ağustos 2011 Pazartesi

TRT: Yandı gülüm keten helva

Küçüklüğümüzden itibaren onlarla büyüdüğümüz için iyi biliriz. Böbürlenmenin de bir TRT'cesi vardır: 'En güzel ve doğru Türkçe' diye böbürlenilir cup-tıs müzikli tanıtım filmlerinde. Sonra bir kadın çıkar, beyaz ceketiyle, kollarını kavuşturup 'doğru, tarafsız haber' diye bir teraneye vurgu yapar. Ki, hiç bir zaman bir devlet televizyonu "tarafsız" olamaz. BBC dahil. Ve "hızlıyız, iyiyiz, öncüyüz, b.kuz, püsürüz..." diye sürer gider bu gerinme teaser'ları (Şu son şerefsiz kelimenin derhal tek parça Türkçe karşılığı bulunsun yahu, kullanmak zorunda kalıyorum hep!)...

Hatırladınız değil mi? 1980'ler, 90'lar, 2000'ler... Bir gözden geçirin: TRT'nin bu "Önce biz vardık, keh keh" tonundaki gerinmeleri tanıdık gelir mutlaka.

Ne oldu? Yıl 2011. Sidik yarıştıran bir TRT'miz var şimdi, atılım üzerine atılım yapıyor. Ama içerik çöküyor mübarek! Sansürün bini bir para. Çuvalla para harcanan ve izlenme ölçümlerinde mors olan yapımlar. Bol gazla açılan ve çakılan kanallar (TRT Türk hariç tutulabilir).

TRT deyince artık üç şey aklıma geliyor benim: Kuruluşundan beri aslî görevi saydığı hükümetin gür sesli borozanı olmak, Tuna Nehri bile akmam derken oluk oluk boşa akan paralar, bir de son zamanlarda ortaya çıkan halleriyle rezalet işçilikler. Rezalet işçiliklerden kasıt? Anlatıvereyim.

Bu biraz çalışan değişimiyle de alâkalı. Eskiden de dört başı mamur iş çıkarılmazdı TRT'de bence. Ama böyle fahiş hatalar, garip muhabbetler, İngilizce soru soramama saçmalıkları, Türkçe'den bihaber metinler de olmazdı.

Geçen bir yerde iftardayım. Doğal olarak iftar ezanı TRT'den beklendiği için (sanki vahiyle emredilmiş!) TRT1 açık TV'de. Ezan biter bitmez de zart diye ana habere paslıyorlar milleti. Daha çorbanın ilk kaşığı genizdeyken "TRT Haberden İyi Akşamlar. Din düşmanı Pe-ka-ka, yine cami bastı. Dinle alakası olmadığını gösterdi. Tümü dinsiz bunların sevgili seyirciler" ayarında bir cümleyle süzme propaganda haberi verdi bülten. Bir sürü insan o anda orucunu açıyor, onlar da fırsat bu fırsat PKK'nın din düşmanlığı üzerinden resmi bir fikir pompalamaya uğraşıyor.

Vurgum, PKK'nın din düşmanlığı veya sempatizanlığı değil. Bana göre adam öldürenin dininin olup olmaması hiç önemli değil. Adam öldürüyorsa katildir, nokta. Bunun Budisti, müslümanı olmaz. Altını çizdiğim nokta, TRT'nin zamanlaması ve haberde kullandıkları dil.

Örneğe dikkat edin: Eskiden de "bölücü örgüt" haberleri yapardı TRT, o zaman bölücülüktü vurgu. Şimdi din düşmanlığı. Es kaza Tuncay Özkan Başbakan olsaydı, "Atatürk düşmanları" olacaktı.

Haber bantları, aksiyon filmi gibi: "Önce okul yaptırdı... dındırıdın dın... Sonra cami... Dındırıdın... Şimdi ise çeşme... (su sesi). Kayserili Mustafa Tokmak örnek bir vatandaş... dındıdırıdıdın". Lan bunu Şovtivi denilen zırva 15 yıldır yapıyor zaten, ancak mı akıl ettin demezler mi adama?

Bir zamanlar TRT 2 vardı. Seynan Levent de olsa her akşam, harika programlar izlerdik ardından. Alev Alatlı, Attila İlhan... Efendim bir Rock Market olurdu bazen. Düzgün kanaldı. Kapandı kapanalı TRT yamuldu, farkında mısınız? Haşmet Babaoğlu, "Ah ne olur kapatmayın TRT2'yi" diye o kadar yırtınmıştı. Boşuna değildi adamın haykırışları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder