21 Eylül 2009 Pazartesi

Çekoslovak'ın manifestosu

Omza atılan bir el ve sonrasında gelen 'Çekoslovak nedir? Niye Moğol değil mesela? Türklüğünü mü hakir görüyorsun adi?' şeklinde uzun uzadıya soruları cevaplayarak başlayalım. Bir daha bu konuya dönmemek üzere.

Çekoslovak'ı seçtim. Çünkü;

1. Seksenli yılları çağrıştıran en güzel kelimelerden biri olduğu için. 81 doğumlu birisi olarak 1981-90 arası dönem, - sıklıkla da bu günlüğün konusu olacaktır ileride - benim için çok keyifli ve hatırladıkça içimin burkulduğu günler demek. Çekoslovakya, taa ki dağılana kadar harika isimli bir ülke olarak hep o günlerden kalan bir vurgu dillerde. (Gerçi Ahmet Çakar, hala Baros'tan falan bahsederken Çekoslovak oyuncu falan diyor ama...) Artık Çekoslovak yok. Çek ve Slovak var. Yine de Çekoslovak gönüllerde hep olacak.

2. Barışçı olduğu için. Çekoslovakya, dünyanın kavga etmeden bölünen ender ülkelerinden biri (belki de tek).

3. Güçlü Orta Avrupa egemenleri arasında nispeten küçük bir topluluk olup 1000 yıl ayakta kalmayı başarması ve sonunda bağımsızlık elde etmesiyle yarattığı etkiden dolayı.

4. Franz Kafka'sı, Milan Kundera'sı, Vaclav Havel'i olduğu için.

5. Muhteşem kadınlarıyla biz dünyalılara mest ettikleri için.

6. Senfonik olduğu için. Ne yani Çinli mi olsaydık? ÇİNLİ. Hiçbir esprisi yok. Rus. Arap. Norveçli. Sıfır etkisiz eleman gibi.

Oldu. bitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder